KAMENNÝ OBCHOD | O NÁS | JAK NAKUPOVAT | NAPIŠTE NÁM

PŘIHLÁSIT SE | REGISTRACE

objednejte si bez registrace
svetkavy@seznam.cz | +420 604 537 840

Mletí a balení

K přípravě kávy je nutné pražená kávová zrna umlít. Dosahuje se tím rychlejšího vyluhování kávy v horké zálivce. Mletí v mlýnku má být pomalé, aby se káva nepřehřála a neztratila své jemné aroma.

Používají se kávomlýnky tříštivé (rotující nože na hřídelce kávomlýnku) nebo kávomlýnky s drtiči (výhodou je možnost regulace hrubosti mletí).

mlecí kameny mlecí kameny
Ploché mlýnské
kameny
Kuželové mlýnské
kameny

Jemně mletá káva se užívá při přípravě turecké kávy. Středně mletá káva je vhodná pro přípravu kávy filtrované. Hrubě mletá káva vyhovuje pro přípravu espressa. Obecně platí, že čím jemněji je káva mletá, tím je k výrobě šálku kávy potřebné menší množství. Káva semílaná na velmi jemný prach hořkne, čímž nápoj ztrácí svou charakteristickou chuť. Je to způsobeno vyšším zahříváním kávy při delším mletí, které způsobuje větší únik aromatických látek a žluknutí tuku, přítomného v kávových zrnech.

K prodloužení trvanlivosti mleté kávy je užíváno balení v ochranné atmosféře, vakuu či pressurizace (stlačení kávové směsy inertním plynem v plechovce). Káva po otevření obalu poměrně rychle ztrácí své aroma (asi 40% během 2 týdnů). Mletou kávu je proto vhodné skladovat v uzavřených dózách a spotřebovat ji v poměrně krátké době (kupovat raději častěji menší balení).

Káva bez kofeinu je pražená zrnková káva s uměle sníženým obsahem kofeinu (cca 0.1%). Zelená káva se zbavuje kofeinu různými organickými rozpustidly a po té je zvyklým způsobem upražena a dále zpracována. Některé přirozené odrůdy kávovníku (Coffea mauritiana aj.) produkují plody kofeinu prosté či s jeho malým obsahem. Ty jsou pěstovány především na Madagaskaru a Komorských ostrovech, avšak jejich komerční využití je mizivé.

Rozpustná káva (instantní) je čistým kávovým extraktem. Nejdříve se vytvoří koncentrát cca 10x silnější než běžná káva. Tento extrakt je ve speciálních sušičkách rozptylován na jemné kapénky a cirkulujícím horkým vzduchem je odnímána koncentrátu vodní složka. Touto technologií vzniká silně hygroskopický černý prášek, který je balen do hermeticky uzavřených obalů (zamezení přijímání vlhkosti). Ze 3 kg pražené kávy se takto vyrobí cca 1kg kávy rozpustné. K výrobě tohoto typu kávy je užívána i lyofilisace (vysušení ve vakuu s následným zmražením).

Akční nabídka

Segafredo Selezione Oro
1 kg, zrnková
Nyní 400 Kč (pův. 450 Kč)